
Forza Italia!
21.03.2025
Kaikki kalorivajeeseen perustuvat ruokavaliot ovat hyviä työkaluja rasvan polttamiseen
04.04.2025Jo otsikko paljastaa, mistä on kyse ja tämä on mielipidekirjoitus. Jokainen päättäköön itse, miten asiaan suhtautuu. Teksti ei yleistä, vaikka käsittelee laajaa ilmiötä. Vastuuvapautukset on hoidettu, joten siirrytään itse asiaan.
Ohjattavani kysyi jokunen aika sitten: “Mitä mieltä olet sykekelloista ja aktiivisuusrannekkeista, Sami?” Kyseiset vempaimet ovat vallanneet ranteet kuin muoti-ilmiö konsanaan. Lähestulkoon yhtä suosittua kuin 90-luvulla feikit Mustamäentorilta ostetut Adidaksen nappiverkarit, jotka oli muuten näin 30 vuotta myöhemmin ajateltuna aivan hirveät. 😂
Kuulostaako tutulta? “Kävelylenkki kulutti 2000 kaloria, uni oli “huonoa” ja kello käskee syömään menetetyt energiat takaisin sekä panostamaan unen laatuun.” Kerran kuulin erään työkaverin selittävän pokkana työpaikan pikkujouluissa, kuinka hänen kellonsa laskee, paljonko viiniä ja shotteja saa illan aikana nauttia, kerta kulutuslaskuri on kuulemma niin tarkka. Alkoholijuomien kalorit oli vielä tarkasti syötetty puhelimen kalorilaskuriin. Tottakai ruokailusta tingitty, että olisi mahdollista juoda entistä enemmän. En kommentoinut ääneen, mutta sitäkin enemmän hymyilytti kyllä.

Kello liioittelee kulutusta reippaasti
Älkää käsittäkö väärin. On mahtavaa, että ihmiset innostuvat hyvinvoinnistaan. Teknologia voi olla huikea työkalu, kun sitä käyttää fiksusti ja ymmärtää, miten tulkita dataa. Faktaa on kuitenkin se, että optinen ranneanturi heittelee lukemia riippuen istuvuudesta tai liikkeestä. Mittaukseen käytettävä väline tietää vielä vähemmän rasvaprosentistasi, aineenvaihdunnastasi tai ylipäätään yhtään mitään elämästäsi tai ympäristöstäsi jossa elät.
Karkeita esimerkkejä
Miksi näihin hurahdetaan? Data tuo hallinnan tunnetta ja numerot koukuttavat ihmisiä. Kellosta voi seurata askelia, unta sekä liikuntaa, mutta sen käskyihin taipuminen on vähintäänkin kyseenalaista. Moni uskoo lukemia kuin pyhää raamattua, mutta onko siinä järkeä? Katsotaan, mitä näistä laitteista oikeasti irtoaa ja miksi niiden orjallinen seuraaminen on usein silkkaa hulluutta tai suorastaan komediaa parhaimmasta päästä.
Reippaan aktiivinen päivä, kello heiluu ranteen mukana, näyttää sykkeeksi 140, vaikka todellisuus on lähempänä 120. Kalorikulutus lasketaan hataran datan pohjalta, maustettuna pituudella ja painolla. kello väittää polttaneesi 4000 kaloria, todellisuus voi olla puolet siitä. Tämän tiedon pohjalta rynnätään täyttämään “vajetta” jota ei todellisuudessa edes ole olemassa. Kello valehtelee kulutuksen rankasti yläkanttiin.

Useat kellot tarkkailevat unesi laatua mittaamalla yöllisiä liikkeitä ja sykettä. Tärkeämpää on kuitenkin luottaa omaan oloosi. Tuntuuko aamu väsyneeltä vai virkeältä, kaipaako päivä unia? Voit seurata unen muutoksia ajan mittaan, mutta yksittäisten öiden lukemat eivät ole kiveen hakattuja. Joten älä stressaa kellon tuloksista, jos itse koet nukkuneesi hyvin. Kello antaa arvion unesta, mutta se on vain suuntaa antava, aivan kuten kaikki muutkin lukemat.
10 000 askelta tuntuu olevan monelle myös pyhä luku, koska… no, koska niin ohjeistetaan internetin syövereissä. Heilutan kättä kahvia sekoittaessa, rapsutan koiraa sohvalla ja tadaa kello kiittää uusista askeleista. Absoluuttisista numeroista ei voida puhua askeleidenkaan kohdalla.
Unohdettu viisasten kivi: Ravinto
Välillä tuntuu, että teknologia on ottanut ihmisestä niskalenkin jossain määrin ja mikä on mielestäni hassuinta, se mikä oikeasti veisi kohti tuloksia jää monelta usein huomiotta. Ravinnosta lipsutaan, vaikka se on koko palapelin ydinosanen. Tiedän. Se ei ole aiheena yhtä seksikäs kuin älykellot. Mun mielestä on vähän nurinkurista vaan, että mittaillaan unta, askeleita sekä seuraillaan omaa kulutusta, mutta sitten ollaan valmiita tinkimään tavoitteita tukevasta ruokailusta.
Yksikään kello ei piippaa eikä moralisoi, jos jätät ruokailun väliin. Se vaatii järjen käyttöä, ei automaattisia muistutuksia. Jos haluat panostaa seurantaan ja saisit valita yhden asian, jota tarkkailet huolella, niin neuvoisin keskittymään ravintoon. Kirjaa viikon ajan, mitä syöt ja katso sitten kokonaisuutta. Se voi kertoa enemmän tilanteestasi kuin mikään kellon luoma raportti koskaan.
Esimerkki: treenaat viisi kertaa viikossa, seuraat sykettä tarkasti, kävelet 12 000 askelta päivässä ja uniraportti näyttää 8 tuntia, joista puolet syvää unta. Kuulostaa täydelliseltä, eikö? Mutta jos syöt liian vähän tai ravintopuoli on muuten hakusessa, eikä keho saa, mitä se tarvitsee. Tuloksia ei näy, väsymys painaa, päätä särkee. Syy huonoon oloon ei ole kulutuksessa tai unessa, vaan kaikkien yllätykseksi lautasella.
Vähemmän teknologiaa, enemmän maalaisjärkeä
Mittaa ihmeessä unesi ja askeleesi sekä seuraa sykettä treeneissä, jos se auttaa sinua motivoitumaan paremmin, mutta älä unohda kokonaisuuden kannalta tärkeimpiä asioita, jos olet aidosti kiinnostunut kehittämään itseäsi.
Lyhyestä virsi kaunis. Kellot ovat inbodylaitteiden ohella hyviä suhteellisessa seurannassa. Absoluuttista totuutta et näistä laitteista ulos saa.
Älylaitteet ovat oivia apureita suhteellisessa seurannassa, kun haluat tarkkailla omaa aktiivisuuttasi. Ne eivät välttämättä kerro koko totuutta, mutta niiden avulla näet helposti, miten liikut päivästä toiseen. Mitä enemmän tietoa kertyy, sitä paremmin huomaat, milloin rytmisi muuttuu. Esimerkiksi, jos istut tavallista enemmän, sen kyllä näkee kellosta. Lisäksi laite voi potkia sinua liikkeelle, muistuttaa tauoista tai innostaa huolehtimaan hyvinvoinnistasi kuin pieni tsemppaaja ranteessa.
Jäikö sulla mieleen jotain tästä tai onko sulla ideoita, mistä voisin kirjoittaa seuraavaksi? Laita mulle viestiä!
Seuraa tiliäni LinkedInissä, Instagramissa, X:ssä, Threadsissa ja TikTokissa – niin pysyt parhaiten ajan tasalla uusista blogiteksteistäni. Halutessasi voit myös tilata uutiskirjeen, niin saat tiedon uusista teksteistä suoraan sähköpostiisi. Ensimmäistä kertaa blogissa? Tutustu minuun täällä!
Kaupallisia tiedotteita
Kerro minulle oma tarinasi. Onko sinulla jokin tavoite, minkä haluat saavuttaa? Miten voisin olla sinulle avuksi? Ota yhteyttä, niin autan sinua toteuttamaan sen! sami@liikkuvatpuntit.fi
Näillä näkymin viimeinen julkinen kirjaesittely on Kallion kirjastossa 1.4.2025 klo 18:00. Yksityisiä esittelyjä on sovittuna muutama ja niitä on mahdollista tilata myös jatkossa allekirjoittaneelta.